Virtual DJ

Virtual DJ ismertető és összefoglaló...

Mi is az a Virtual DJ és miért pont a Virtual DJ-t használd?



Először is nézzétek meg az alábbi jópofa bemutató videót:



MI IS AZ A VIRTUAL DJ PONTOSAN?

A Virtual DJ egy dj szoftver PC és MAC számítógépekre. Többnyire Dj-k használják a már jól megszokott CD és lemezjátszók helyettesítésére, ezzel kiváltva a CD-k és bakelitlemezek használatát a digitális zenékre.



Ugyanúgy, ahogyan a dj-k által használt cd-lejátszók funkcionálisan sokkal többre képesek, mint a hagyományos Hi-Fi cd-lejátszók, úgy a Virtual DJ is jóval másképp működik és funkciódúsabb, mint például az iTunes vagy más számítógépes lejátszóprogramok. A Virtual DJ többek között lehetővé teszi számodra, hogy összekeverd a zenéidet két vagy akár több lejátszó segítségével egyidőben. A zenék sebességét is szabályozhatod, illetve szinkronizálhatod amellett, hogy közben külfönféle effektekkel, loop-okkal és egyéb speciális funkciókkal színesíted a zenéket. Scratch-elheted a zenéket, mintha lemezjátszóról játszanád őket, cue (kezdő) pontokat állíthatsz be és gyakorlatilag minden funkciót biztosít a szoftver számodra, ami a dj-k számára nélkülözhetetlen a munkájuk során.

A Virtual DJ lehetőséget nyújt abban is, hogy a számítógépen lévő zenéidet, játszási listáidat és azok mappáit dj-barát módon elrendezhesd és kategórizálhasd. Kereshetsz a gyűjteményeidben, melyet megtehetsz egy adott zeneszám előadójára, számcímére történő kereséssel, de akár BPM és KEY kódok alapján, stb. is előhívhatod a kollekciódból a legjobb számokat. Ha menet közben hiányolnál egy zenét a gyűjteményedből, a Virtual DJ automatikusan rákeres neked az interneten és akár közvetlen stream-eléssel azonnal le is játszhatod a kívánt zenét. Ez a rendszer az utóbbi időben nagyon kiforott lett, hiszen a Virtual DJ csapata napi szinten több millió visszajelzést kap a dj-k által lejátszott zenékről, ami alapján a lista folyamatosan bővül, melyet te is használhatsz.

A Virtual DJ egyébként nem csak audio zenék lejátszására képes. Abban az esetben, ha a számítógépedre egy projektort, vagy más külső videómegjelenítőt (tv, monitor, ledfal, stb.) is csatlakoztatsz, akár videók keverésére is alkalmas a szoftver.

A Virtual DJ temérdek beépített hang és videó effektet tartalmaz, úgymint flanger, echo, stb. vagy például a legmodernebb ütem-módosító effekteket: beatgrid, slicer, loop-roll, stb. Ha videót is keversz, rengeteg videó effekt és átúsztatási effekt áll rendelkezésedre. A beépített sampler rész lehetővé teszi számodra, hogy akár saját hangmintákkal fűszerezd meg a zeneszámokat. A sampler, loopok és egyéb funkciók egyvelegével pedig akár élőben, saját remixet is létrehozhatsz a Virtual DJ segítségével.



A Virtual DJ plug-and-play kompatibilis a legtöbb dj controllerrel, melyek jelenleg kaphatóak. Semmi más dolgod, mint csatlakoztatod a sajátod és máris indulhat a buli. Ha bármelyik funkciót szeretnéd kicserélni egy másikra az általad használt eszközön, a szoftver erre is lehetőséget ad neked a könnyen használható "VDJScript" segítségével. Ugyanez az egyszerűség és könnyen kezelhetőség vonatkozik a hangkártyákkal kapcsolatban is. Ha szeretnél egy külső vagy bámilyen más hangkártyát használni, könnyen átállíthatod a szoftverben még a csatornák kiosztását is.

A Virtual DJ-t több tízmillió ember használja napi szinten világszerte, a kezdő, otthoni dj-ktől egészen a nemzetközileg elismert szupersztárokig. Használják club-okban, de akár nagyméretű stadionokban is, esküvőkön, privát bulikon vagy akár a vonaton hazafelé. Az élő felhasználás mellett egyébként arra is tökéletes a Virtual DJ, hogy mixeket készíts, rögzíts, majd ezeket közvetlen megoszd barátaiddal vagy a különféle internetes rádiókkal.


MIÉRT PONT A VIRTUAL DJ-T VÁLASZD?




Miért használjon egy DJ szoftvert a CD-k és bakelitlemezek helyett?
Mert neked is sokkal egyszerűbb és jobb, amikor az összes zenéd rendelkezésedre áll egy kisméretű HDD-n ahelyett, hogy cd-ket kellene írnod vagy lemezeket válogatnod. A lemeztáskák nagyok és nehezek, könnyen elkeveredhetnek a reptéren, a cd-k pedig karcolódnak, a cd-táskák pedig hamar tönkremennek. A digitális gyűjtemények könnyen archiválhatóak külső HDD-re vagy pendrive-ra, melyek sokkal időtállóbbak. Egyszerűbben cserélgetheted a zenéidet más dj-kkel és gyorsabban beszerezhetsz új számokat a gyűjteményedbe online vásárlással vagy letöltéssel. Végezetül, napjainkban már rengeteg zene az alacsony kereslet és a digitális átállás miatt meg sem jelenik cd-n vagy bakeliten.



Mert a dj szoftverek sokkal több lehetőséget nyújtanak számodra és olyan dolgokat valósíthatsz meg akár a Virtual DJ-vel, melyek lemezjátszóval vagy CD-lejátszóval szinte lehetetlenek. Scratchelhetsz videó klippeket egy lemezjátszó segítségével, létrehozhatsz élőben saját remixeket élőben a sampler-rel és zseniális effektekkel színesítheted a zenéket. Azok a dj-k, akik számítógépről zenélnek, sokkal kreatívabb módon tudnak mixelni!
Mert az egész dj szakma folyamatosan halad előre. A Technics cég leállította a lemezjátszók gyártását. A Pioneer cég és az összes komolyabb márka már többnyire csak dj controllerek gyártásával és fejlesztésével foglalkoznak, melyek közvetlen számítógépre csatlakoztathatóak. A CD-lejátszó is tulajdonképpen eltűnőben van.

Mert a dj szoftverek pontosan olyan közel vannak a bakelitlemez és cd-lejátszókhoz, mint a szövegszerkesztő programok az írógépekhez és ha minden igaz, te sem használsz már írógépet...

Miért a Virtual DJ-t használd a Traktor vagy a Serato helyett?
Minden szoftvernek más a története és a filozófiája. A Virtual DJ kezdetekben a mobil dj-k és kezdő dj-k számára készült. A Virtual DJ filozófiája mindig is az volt, hogy a csúcstechnológia használata segítségével olyan szoftvert és funkciókat hozzanak létre, melyekkel a dj-zés egyszerűbb és kreatívabb tud lenni.
A Traktor egy olyan cégnél került kifejlesztésre, ahol főleg a zenészekre specializálódtak és a fő cél a dj-k, zenészek és producerek munkafolyamatainak az egybeolvasztása. A Serato kezdetben csak timecode rendszerekkel indult és úgy gondolták, hogy a tradícionális dj-zési technikák elsajátítása fontos a szakma és a kezdők számára is, ezért a lemezjátszók és cd-lejátszók használata nélkülözhetetlen a dj-k számára.

A Virtual DJ csapata úgy gondolja, senki sem foglalkozik azzal, hogy két zene sebességét 1 perc vagy 1 másodperc alatt tudod összehangolni, nem ez a tulajdonság fog téged jobb dj-vé tenni. Ezeket a dolgokat a közönség egyáltalán nem érzékeli. De azt, hogy mit játszol és hogyan teszed azt, az már mindennél fontosabb. Ezek alapján érthető, hogy a Virtual DJ sokkal inkább arra összpontosít, hogy a lehető legtöbb alap műveletet a számítógép végezze el helyetted. Így időt nyersz magadnak arra, hogy kreatívitásod és ötleteid használatával egyedi megoldásokkal színesíthesd mixeidet és a bulijaidat. A cég fő célja nem a dj kultúra hagyományainak megőrzése, hanem a segítség, hogy a mixeid jobbnál-jobbak legyenek és folyamatosan fejlődni tudj, eltérve akár a régi sablonoktól az új és innovatív technikák és funkciók használatának irányába. Nem számít ha letérsz a régi ösvényről, amennyiben az növeli a teljesítményed hosszú távon. Ezen kívül a történelem már számtalanszor bebizonyította, hogy azok a dolgok és változások, melyektől kezdetben a dj-k is óckodnak, később, évek múltán végül mindig normává és mindenki által elfogadott szabvánnyá alakulnak.


Természetesen mindig találni olyan dj-t, aki hosszú évek kemény munkája által tanulta meg a szakma rejtelmeit a számítógépes korszak előtt és arra fog téged ösztönözni, hogy neked is végig kell járnod ezt a gyötrelmes szakaszt ha dj akarsz lenni. Ők csak egyszerűen irigyek arra, hogy a Virtual DJ segítségével akár jobban keverhetsz náluk úgy, hogy a tudást sokkal gyorsabban megszerezheted, mint ahogyan az nekik akkoriban ment.


A számok viszont önmagukért beszélnek. A Virtual DJ-t eddig több, mint 150.000.000.-an töltötték le és ezzel a Föld első számú dj szoftvere lett (ezzel szemben a Serato-t kb. 7.000.000.-an töltötték le). Számtalanszor nyerte már el a legjobb dj szoftver címet nagyon híres rendezvényeken, mint például a Miami Winter Music Conferenc-en, stb. Rengeteg nagyon híres dj is használja Carl Cox-tól egészen Tiesto-ig. Ezen kívül minden hónapban több mint félmillió dj csatlakozik a Virtual DJ-t használók táborához. Ennek biztos, hogy oka van...

Végszóra pedig ajánlunk figyelmetekbe egy videót, melyben a legújabb Virtual DJ 8-as szoftver áttekintése látható...



A Virtual DJ 8 hivatalos, gyári weboldalról is letölthető, mindenki számára ingyenesen elérhető verziójának letöltéséhez kattints az alábbi linkek valamelyikére függően attól, hogy PC-re vagy MAC-re szeretnéd telepíteni a programot:

Virtual DJ 8 letöltése MAC-re
Virtual DJ 8 letöltése PC-re